Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Albanica nr. 7 – o nouă apariție la Asociația Liga Albanezilor din România

 

La finalul acestei veri complet atipice, la Editura Asdreni a Asociației Liga Albanezilor din România vede lumina tiparului un nou număr – cel de-al șaptelea – al revistei cultural-științifice trimestriale, Albanica. La fel ca până acum, în paginile revistei pot fi regăsite materiale clasice și contemporane, din varii domenii ale albanologiei și relațiilor româno-albaneze.

Dossier-ul din acest număr al revistei îl are în primul plan pe peisagistul și poetul Edward Lear (1812-1888), cunosct publicului de autorul unui tip original de versuri fără sens, numite limericks. El a dus o viață care ar putea fi caracterizată ușor drept nomadă, iar în anul 1848 a călătorit în Albania, de la Manastir la Shkodra și de la Shkodra la Preveza și Arta, descriindu-și experiențele în volmul Edward Lear in Albania: Journals of a Landscape Painter in Albania and Illyria. În numărul 7 al revistei Albanica este adus un omagiu acestui peisagist, ale cărui lurări, dincolo de valoarea estetică, au și o importantă valoare documentară, înfățisând orașele albaneze – precum Gjirokastra, Berat, Shkodra, Tirana, Elbasan, Kavaja sau Pogradec – în jurul anilor 1850.
Printre numele importante care semnează textele grupate în acest număr al revistei se numără Ismail Kadare Simon Sebag Montefiore, Robert Elsie, Eqrem Çabej sau Cezar Ivănescu. De asemenea, cititorii vor regăsi un dialog între scriitorul și criticul literar Marius Chelaru și cel mai mare poet albanez contemporan, Visar Zhiti, publicat sub titlul „Cu cât mai multă viață în poezie, cu atât mai multă poezie în viață”. Prof. Paul H. Stahl, Fatbardha Demi și Gisèle Vanhese se mai numără printre autorii materialelor din numărul 7 al revistei Albanica, de unde nu lipsesc nici articolele reprezentanților ALAR, Dr. Radu-Cosmin Săvulescu (directorul executiv al organizației), Dr. Luan Topciu (coordonatorul Centrului Cultural Albanez) și Dr. Liviu Lungu (secretarul general de redacție al revistei Albanica). Medalionul poetic este dedicat Lindei Maria Baros, scriitoare de origine română, membră titulară a Academiei Mallarmé din Franța și laureată a celebrului Premiu Apollinaire.

Numărul 7 al revistei Albanica va fi lansat pe parcursul lunii septembrie, datele evenimentului urmând a fi anunțat ulterior pe pagina oficială de internet, www.alar.ro, precum și pe rețelele de socializare. Revista se distribuie în mod gratuit, către universități, biblioteci și instituții de cultură din România, Albania și alte state, precum și către personalități ale vieții academice și culturale.

Arata ComentariiInchide Comentarii

Lasa un comentariu