Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Echipamente moderne pentru Muzeul Olteniei în valoare de peste 350.000 de euro

Un contract în valoare de peste 350.000 de euro, care vizează dotarea celor trei secții ale Muzeului Olteniei Craiova (MOC) cu echipamente moderne de prezentare și promovare a ofertei culturale, a fost semnat, luni. 

Fondurile au fost obținute de instituția muzeală printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 1,3 milioane de euro, implementat în parteneriat cu Municipalitatea Vărșeț, în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.

„Fiind cel mai important muzeu din Oltenia, din punct de vedere al patrimoniului deținut, echipa de management a MOC consideră că dotarea celor 3 secții ale instituției cu instrumente inovatoare va spori gradul de conștientizare a ambelor comunități privind oferta turistică transfrontalieră din Vărșeț și Craiova.
Necesitatea achiziționării acestor echipamente constă în nevoia de a moderniza tehnicile de expunere muzeală, de a avansa dotarea muzeului cu tehnica secolului XXI, modernă și atractivă, și de a folosi tehnicile interactive și virtuale în integrarea informațiilor de pe ambele părți ale frontierei.
La semnarea acestui contract s-a ajuns după o activitate laborioasă de documentare desfășurată de către specialiștii Muzeului Olteniei, pe o perioadă de aproape un an, asupra acestui aspect din dezvoltarea muzeelor: folosirea tehnologiilor high-tech în promovarea patrimoniului cultural. Dotarea cu holograme, asistenți virtuali ori totemuri interactive sporește interactivitatea cu publicul și, implicit, crește atenția și interesul pentru muzeu.
Nu ar fi fost posibilă implicarea Muzeului Olteniei în acest proiect cu finanțare europeană, în premieră pentru instituția muzeală din Bănie, fără sprijinul acordat de către Consiliul Județean Dolj, fără consultanța permanentă oferită de Direcția Afaceri Europene și de Serviciul de Achiziții Publice din cadrul autorității județene.“- directorul Muzeului Olteniei Craiova, Florin Ridiche

Contractul de furnizare a echipamentelor de prezentare semnat luni, la sediul Muzeului Olteniei Craiova, are o valoare totală de 308.959,18 euro, fără TVA. Achiziția a fost realizată în cadrul proiectului „Noi destinații în turismul transfrontalier“, cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, Axa Prioritară 2 „O regiune verde“, Obiectivul specific 2.1 „Îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului natural și a resurselor și patrimoniului cultural“.
Bugetul total al proiectului este de 1.364.438,31 euro, din care 85 % finanțare a Uniunii Europene prin FEDR, 13 % din bugetul național și 2 % din bugetul local. Din valoarea totală eligibilă a proiectului, Muzeului Olteniei Craiova îi revine suma de 459.451,39 euro.

Arata ComentariiInchide Comentarii

Lasa un comentariu