Interviuri Medicina Sanatate Servicii Medicale 06.07.2020
938Vizite
Cât ar fi de recomandat să stăm la soare astfel încât pielea noastră să nu aibă de suferit?
Din păcate, putem spune că nu există cale sănătoasă de a ne bronza. Soarele influențează starea de sănătate a pielii drept urmare procesul de îmbătrânire cutanata este accentuat vara sub influența ultravioletelor. Important de reținut este că razele ultraviolete (UV) de la soare și alte surse de radiații precum aparatele de bronzat, sunt cauza numărul 1 a cancerului de piele.
Care sunt cele mai bune ore din zi pentru plajă?
Expunerea la soare ar trebui să fie evitată între orele 10.00 și 16.00, atunci când razele soarelui sunt cele mai puternice. De asemenea purtarea hainelor care ne protejează tegumentul împreună cu folosirea cremelor și loțiunilor cu SPF (Factor de Protecție Solară) de minim 30, reprezintă factori importanți în menținerea unui tegument sănătos . Pentru protecție maximă, se recomandă reaplicarea produselor cu rol de ecran solar la fiecare 2 ore când suntem expuși razelor solare însă acestea ar trebui aplicate chiar și în zilele cu nori, după ce am înotat sau după ce am transpirat.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale pielii care apar vara?
Cu siguranță expunerea neprotejata la soare poate conduce la arsuri, melasma, deshidratare, riduri premature, leziuni precanceroase și la diferite forme de cancer de piele. Căldură și umiditatea asociate temperaturilor crescute creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea infecțiilor de orice fel.
Există o serie de afecțiuni declanșate și agravate strict pe perioada sezonului cald: Acneea estivală, Urticaria solară, Foliculită, Onicomicoza, Melasma și Lupusul.
Care sunt primele măsuri pe care trebuie să le luăm în cazul în care observăm o iritatie pe piele?
Când auzim cuvântul „iritatie” ne gândim de obicei la ceva minor, o problema temporară care de cele mai multe ori trece singură sau pe care încercăm să o tratăm singuri.
În termeni medicali „iritația” se traduce că dermatita de contact sau iritativă și este rezultatul contactului dintre piele și diverși factori iritanți, care pot declanșa o reacție alergică.
Sensibilizarea poate să apară la diverse plante, la produse de uz caznic cum ar fi detergenții, la medicamente, la substanțe din mediul profesional ( nichel, cobalt, parafenildiamina conținută în vopseaua de par), la cosmetice, chiar și la ecranele solare chimice sau minerale.
Ce produse recomandați pentru protecția de razele ultraviolete?
Cremele cu protecție solară au la baza filtre fizice sau chimice; cele cu filtre fizice cum ar fi Photoderm Mineral (Bioderma), Avene Sun Mineral reflectă radiația ultavioleta, însă deși sunt mai greu de tolerat din punct de vedere cosmetic, au un grad ridicat de siguranță pentru pielea sensibilă, cu predispoziție atopica sau pentru copii.
Cele care au la baza filtre chimice (Anthelios XL, Anthelios Shaka Fluide – La Roche Posay, Sunlight Dry Touch – Ivatherm) absorb radiația ultravioleta, dar se bucură de o acceptabilitate cosmetică ridicată.
Care este factorul de protecție ideal pentru expunerea la soare?
Noi știm că soarele este benefic pentru sănătatea noastră, deoarece prin expunerea la soare, vitamina D este produsă foarte rapid la nivelul pielii. Cu toate acestea, razele soarelui prezintă o provocare majoră și un potențial pericol pentru pielea noastră. Crema sau lotiunea ar trebui să aibă un factor de protecție solară de minim 30. Deși diferența de protecție dintre SPF 30 și 50 nu este foarte mare, vom opta pentru 50 dacă avem pielea deschisă la culoare.
În medie, un adult trebuie să aplice 30 ml de crema SPF pe tot corpul, atunci când majoritatea suprafeței cutanate este expusă la soare. Pentru ten cantitatea ideală este de 1,25 ml și nu trebuie să uităm de buze și urechi.
Ar trebui să avem mai multă grijă atunci când avem multe alunițe?
Statisticile arată că până în anul 2012 la nivel mondial existau peste 1000 de persoane diagnosticate cu cea mai agresivă formă de cancer de piele – melanom iar peste 350 dintre acestea au decedat în urmă aceste afecțiuni. Această creștere este cauzată în principal, de promovarea unei vestimentații ce expune mai mult tegumentul, de modificarea stilului de viață prin activitățile în aer liber, de expunere la soare precum și de utilizarea surselor artificiale de radiații UV. Majoritatea leziunilor care vor deveni canceroase sunt factori secundari ale arsurilor din copilărie și adolesecenta. Dacă se observă modificări care corespund următoarelor criterii: asimetrie, contur neregulat, culoare neuniformă, diametrul mai mare de 6 mm și evoluție, nu ezitați să consultați medicul dermatolog.
Ce sfaturi ați da tuturor în ceea ce privește îngrijirea pielii pe timpul verii?
Pe timpul verii, să evite expunerea la soare în intervalul orar 10.00-16.00, să poarte ochelari de soare deoarece sunt esențiali, să se îmbrace corespunzător pentru că hainele reduc efectele negative ale razelor UV cu până la 27%, să se hidrateze, să consume fructe și legume proaspete bogate în antioxidanți și vitamina C și să folosească o crema cu SPF de cel puțin 30 cu spectru larg de protecție.
CONTACT:
Centrul Medical Frasie
Adresă: Str. Ion Maiorescu nr. 3, Craiova, în Centru, în spatele Mercur Center
E-mail: alexandra.filculescu@gmail.com
Tel.: 0769 601 334