Interviuri Oameni Pulsul Orasului 24.12.2021
328Vizite
Ce înseamnă sărbătorile de iarnă pentru Flavius Sirop?
Sărbătorile sunt pentru mine o oază de liniște și un moment de reflecție: puțină nostalgie, amintiri, în discret contrast cu proiecțiile către viitor. Cred că nu sunt sărbători de Crăciun să nu îmi amintesc despre iernile cu zăpezi adevărate și despre casa bunicilor încălzită cu soba. Acum suntem noi aceia care vrem să oferim o copilărie memorabilă copiilor și să sperăm că ne reușește asta.
Care este cea mai frumoasă amintire legată de sărbători, din copilărie?
Momentele când eram toți.. toată familia.. Și când făceam prostii și avea cine să ne certe.. Iar prostiile cele mai frecvente iarna erau legate de petarde, desigur. Jocurile video își trăiau începuturile pe televizor și asta ne încânta, dar nu într-atât încât să renunțăm la minunatele jocuri prin zăpadă. Eram mai mulți verișori, băieți neastâmpărați, făceam tot felul de mici prostii și nici nu realizam în acele momente că trăim cele mai frumoase clipe ale copilăriei.
Cum era Crăciunul atunci când erai copil?
Cu aromă de cozonac, la propriu: cu un bunic cofetar pensionar care își dădea sufletul pentru cea mai bună plăcintă și o bunică gata să își pună sufletul pe masă și să facă orice să ne fie nouă bine. M-am simțit ocrotit în copilărie și credeam că sentimentul ăsta nu se va termina niciodată. Dar sunt etape în viață și trebuie să le luăm așa cum sunt – orice ar spune lumea, Crăciun ca în copilăria noastră nu a mai fost.
Fetițele sunt deja la grădinița , cum simt ele Crăciunul?
Da, sunt la creșă ambele și pot spune că deja au epuizat serbările de Crăciun la clasă, cu performanțe notabile la recitat respectiv dansat.
În așteptarea Moșului, acasă am împodobit împreună bradul – fiecare după ureche, în așa fel încât când am terminat a trebuit împodobit din nou după ce au adormit ele.
Partea bună e că între Moș Nicolae și Moș Crăciun toți copiii devin mai ascultători, pentru că toți știu că îi privesc niște ochi nevăzuți și îi evaluează după acest criteriu; mărturisesc că a trebuit să facem uz de această armă părintească și funcționează de minune.
Una peste alta, cred că au o copilărie fericită, sau cel puțin asta încercăm noi să le oferim. Și-au făcut lista pentru Moș Crăciun?
Ambele i-au scris Moșului, cu ajutorul educatoarelor și n-aș vrea să vă dezvălui conținutul scrisorilor, dar vă dau doar un cuvânt cheie: unicorn.
Acasă, bineînțeles că au dreptul la câte o altă scrisorică fiecare, scrisă împreună cu mami, care pe lângă ale lor a strecurat-o și pe a ei ☺️
De și de cine îți este cel mai dor în această perioadă?
De cei care nu mai sunt…🥺
Ce-ți lipsește cel mai mult?
Timpul.. Am început să-l prețuiesc ca pe o reală valoare.. și toți ar trebui să facem asta; când aud expresii de genul “îmi omor timpul”, îmi sună negativist din cale-afară.
Sau pe câți nu ați auzit:”mă plictisesc”.. Nimic mai nociv! Asta înseamnă că aveți timp și nu știți ce să faceți cu el.. Încercați să vă ocupați mintea cu ceva în fiecare clipă, dar pe cât posibil cu lucruri care vă fac plăcere. A nu avea timp pentru că sunteți încărcați cu activități care vă fac plăcere e o binecuvântare. Eu mă plâng de timp cu familia, dar toate activitățile în care sunt implicat îmi fac plăcere.
Care a fost cel mai greu moment din viața ta?
Pierderea tatălui meu la vârsta de 16 ani. A fost un moment de resetare a paradigmelor, o trezire la realitatea dură, o sistare bruscă a protecției părintești care nu are cum să nu lase urme.
Dacă ai putea alege orice loc din lume, unde ai dori să petreci sărbătorile de iarnă?
Am petrecut acum câțiva ani Crăciunul la Barcelona. A fost o conjunctură favorabilă, o super-ofertă la biletele de avion și m-am lăsat convins. A fost frumos, nimic de spus, dar n-a semănat cu Crăciunul pe care îl cunosc. Așadar, acasă aș dori să petrec sărbătorile de iarnă. Și m-aș muta la casă pentru a le face mai frumoase.
Care a fost cea mai mare provocare in 2021?
Responsabilitatea primită – să fiu nominalizat subprefect la vârsta mea a venit cu o imensă presiune pe umerii mei; conjunctura nu a fost una prea favorabilă(cu pandemia și problemele), iar asta a complicat lucrurile și mai mult. Dar dacă nu ești pregătit pentru astfel de misiuni nu te apuci de politică – așadar am mulțumit echipei pentru oportunitate și am încercat să îmi fac treaba cât mai bine –și îmi place să cred că nu am dezamăgit.
Ce iți doreșți de la 2022?
Mi-aș dori liniște în plan personal, iar pentru țară îmi doresc stabilitate – e un moment în care trebuie să culegem ce am semănat, ca Guvern: să reușim să transpunem în realitate toate proiectele asumate prin PNRR, să facem ca măsurile asumate prin programul de guvernare să se transpună în bunăstare pentru români. Spre exemplu, spun cu mândrie că am demarat documentațiile pentru reabilitarea clădirii istorice a Palatului Administrativ, îmi doresc să particip și la începerea lucrărilor, precum și la recepționarea lor. Aceasta va fi o realizare istorică pentru Craiova, cu toții ne vom mândri cu ea.