Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

INTERVIU cu medicul cardiolog Mihaela Terheci: „ Diagnosticul timpuriu și o strategie corectă de tratament sunt factorii de care depind evoluția bolii, prognosticul și calitatea vieții.”

Bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces în România şi în judeţul Dolj. În ciuda atenţionărilor repetate ale medicilor, tot mai mulţi doljeni ajung să sufere de afecţiuni ale inimii. Stresul, alimentaţia nesănătoasă şi dezechilibrată, lipsa de mişcare şi obezitatea sunt principalii vinovaţi pentru această situaţie.

Dr. Mihaela Terheci, medic cardiolog în cadrul clinicii Renașterea din Craiova, a acordat un interviu redacției viaoltenia.ro. În interviu, Dr. Terheci a vorbit despre cum poate fi identificat, prevenit și tratat un infarct miocardic și despre importanța informării pacienților cu privire la bolile cardiovasculare.

Cum şi de ce aţi ales medicină?

Am ales medicina din dorința de a ajuta oamenii aflați în suferință. Mie și fraților mei, de mici, mama ne-a insuflat valori morale și creștine, ne-a îndrumat mereu să sărim în ajutorul tuturor, necondiționat, să avem empatie față de semeni, astfel ea a fost inițiatorul meu către acest domeniu care necesita multă dăruire și perseverență.

De ce medic cardiolog? Ce v-a determinat să alegeți cardiologia?

În urmă obtineri unui punctaj favorabil la examenul național de rezidențiat am reușit să aleg această specialitate. De multe ori însă cred că, cardiologia m-a ales pe mine. M-a fascinat încă din timpul anilor de facultate această ramură îndeosebi pentru faptul că inima fiind un organ conectat la tot organismul este foarte ușor de influențat atât de stările noastre emoționale cât și de stilul nostru de viață, dar nu și în ultimulrand de bagajul genetic al fiecăruia. Pe de altă parte, prin prezența unor afecțiuni la nivelul inimii și aparatului vascular se produc modificări la nivelul întregului organism, datorită conexiunilor strânse dintre sistemele anatomice umane. Parcursul anilor de pregătire în rezidentat nu a fost ușor, dar în toate stagiile efectuate atât în Centru de Cardiologie din Craiova cât și în cele din spitalele din București, toți mentori cu care am lucrat și –au lăsat amprenta într-un fel sau altul asupra mea, inspirându-mi încredere și curaj. Pentru mine această perioada a fost cea mai importantă cât și decisivă pentru viitorul meu că medic.

În prezent va desfășurați activitatea profesională la centrul medical Renașterea.

Fac parte din echipa acestui centru medical de aproximativ doi ani. Aici am găsit un colectiv dedicat, deschis și respectuos sub coordonarea profesorului Paul Mitrut,un medic gastroenterolog de renume în zona Olteniei. Această clinică răspunde nevoilor pacientului cu patologii vaste, punând la dispoziție o echipa multidisciplinară (atât ramuri medicale cât și chirurgicale) ce constituie un avantaj pentru bolnav.

Care sunt primele semne că poți avea probleme cardiologice?

Un pacient trebuie îndrumat pentru o evaluare cardiologică dacă are unul sau mai multe dintre următoarele simptome și semne:

· durere toracică anterioară (retrosternală), numită și angină pectorală, ce apare de regulă la efort, dar poate apărea și la repaus;

· dispneea sau dificultatea la respirație sau scurtarea respirației

· sincopa sau suspendarea bruscă a stării de cunoștință apare în afecțiuni neurologice, dar și în afecțiuni cardiace precum tulburările ritmului cardiac, boli valvulare, embolia pulmonară, etc.;

· palpitațiile sau perceperea neplăcută a bătăilor inimii pot să nu aibă semnificație patologică deosebită, dar pot fi și expresia unor tulburări de ritm majore, care să necesite intervenție de urgență;

· edemele sau picioarele umflate reprezintă un semn comun de insuficiență cardiacă cronică, iar edemele generalizate (anasarcă) apar în decompensările globale și trebuie diferențiate de alte boli, precum ciroză hepatică sau insuficiența renală;

· alte simptome precum fatigabilitatea (stare permanentă de slăbiciune, imposibilitatea desfășurării activității zilnice obișnuite), tusea „cardiacă” – simptom frecvent dar nespecific întâlnit în bolile valvulare (stenoza mitrală) sau în insuficiența cardiacă, hemoptizia (tușe cu sânge) sau cianoza (colorarea în violaceu a extremităților) sunt manifestări ce trebuie să atragă atenția și să aducă pacientul la cardiolog.

Mulți pacienți însă aleg să se adreseze personalului medical doar atunci când nu se simt bine, și chiar și atunci unii amâna prezentarea la medicul de familie sau specialist, nefiind de dorit acest comportament pentru că de multe ori patologiile cardiace pot evolua silențios într-o prima etapă, fără semnele și simptomele expuse mai sus. Un aspect important de reținut este că evaluarea completă a stării de sănătate, diagnosticul timpuriu și o strategie corectă de tratament sunt factorii de care depind evoluția bolii, prognosticul și calitatea vieții , în timp ce un diagnostic pus tardiv poate fi fatal sau poate reduce drastic eficiența tratamentului și șansele de recuperare și vindecare ale pacientului.

Considerați că un medic trebuie să fie permanent disponibil pentru pacienți săi?

Eu consider că medicul trebuie să fie la dispoziția pacientului și atunci când acesta nu este în cabinet, pentru că oricând se poate ivi o situație neprevăzută în care să aibă nevoie de un sfat, îndrumare respectiv de susținere morală.

Care este regulă nescrisă de la care nu va abateți niciodată în actul medical?

Pacientul trebuie ascultat, astfel se inițiază primii pași în stabilirea unui diagnostic, este o regulă nescrisă dar experimentată de fiecare clinician. Prin întreaga conduită medicală, eu încerc să-mi tratez pacienții astfel încât ei să se simtă confortabil și respectați; de multe ori strecor glume detensionand anumite situații încărcate emoțional, boală determinând la majoritatea pacienților stări emoționale puternice. De regulă, bolile de inimă sperie. Pacienții conștientizează mai puternic afecțiunile cardiace. Există și un adevăr aici, pentru că, de regulă, sunt afecțiuni de la care se poate muri subit. Niciodată nu uit să îmi arăt compasiunea față de omul din față mea și cu ajutorul Lui Dumnezeu reușesc zilnic să aduc zâmbetul pe față fiecărui pacient în parte.

Arata ComentariiInchide Comentarii

Lasa un comentariu