Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Interviu cu primarul Comunei Malu Mare, Adela Gherghe

Echipa viaoltenia.ro s-a deplasat în această săptămână în comuna Malu Mare, unde primarul comunei, Adela Gherghe a acceptat invitația noastră de a ne acorda un interviu. Despre cum a găsit comuna la momentul preluării mandatului de primar, despre fonduri europene și despre proiecte viitoare, în rândurile de mai jos.

Rep.:Cum ați găsit Primăria Malu Mare când ați venit la conducere?

Adela Gherghe:A fost foarte dificil…am lucrat în cadrul primăriei între 2014-2016, ca și administrator public, dar de atunci lucrurile s-au schimbat foarte mult. A contat faptul că am lucrat în cadrul instituției, astfel că știam parcursul documentelor și eram familiartizată cu ceea ce trebuie să fac, însa una este să fii administrator public și alta este să fii primar. A fost nevoie de atenție, răbdare și studierea tuturor documentelor pentru a vedea stadiul lucrărilor începute, pentru a înțelege exact pașii care trebuie să-i fac în viitor.

Rep.:Care sunt principalele probleme cu care comunitatea pe care o reprezentați se confruntă în prezent?

Adela Gherghe:Problemele, le-aș structura în două categorii:

1. Problemele legate de restituirea drepturilor cetățenilor care au hotărâri judecătorești de punere în posesie încă din anul 1996 și nici până în prezent nu și-au primit terenurile

2. Problemele cetățenilor din zona Selgros, care nu au înca acces la toate utilitățile. Zona Selgros este într-o continuă schimbare. Se construiește masiv, dar din păcate încă avem străzi unde oamenii nu au acces la electricitate, iar pe altele lipsesc cu desăvârșire condițiile decente.

Rep.:La intrare în comună, am oprit în fața unui magazin și am stat de vorbă cu două doamne. Le-am întrebat dacă cunosc primarul și ce părere au despre el.Au răspuns cu o întrebare: Primărița noastră? Am sesizat în glasul lor o notă de alint, de gingășie. Va iubește lumea în comună?

Adela Gherghe: 😊…da, sunt un om iubit. Am avut timp de 16 ani o afacere în comună, un depozit de materiale de construcții. Toți cetătenii au trecut pe la depozitul nostru. Nu am avut în toți acești ani nici cea mai mică neînțelegere cu cineva. Faptul că oamenii m-au votat înseamna enorm pentru mine. În seara alegerilor, la aflarea rezultatelor, am plâns de fericire. M-am simțit un om iubit. Cu adevărat.

Rep.:Cum țineți legătură cu cetățenii, știți cum e, se spune că sunt băgați în seama doar la alegeri.

Adela Gherghe:Eu sunt om de teren. Nu îmi place să stau în birou. Sunt o persoană căreia îi plac oamenii. Eu nu vorbesc cu aceștia fiindcă îmi doresc să mă aleagă…o fac de plăcere. Este un mod de viață. Iubesc oamenii și sunt cea mai fericită atunci când stau printre ei. Deci… țin legătură cu cetățenii direct.

Rep.:Sunt cetățeni din comună care au accesat fonduri europene?

Adela Gherghe:Da, sunt. În mare parte cetățenii noștri au accesat fonduri pentru agricultură. Însă se poate mai mult. Sunt foarte concentrată pe dezvoltarea comunei, adtfel că voi organiza întâlniri cu oamenii pentru a le prezenta și alte oportunități.

Rep.: Care sunt argumentele dumneavoastră pentru a convinge pe cineva să vină și să investească în Malu Mare?

Adela Gherghe:În primul rând apropierea de Craiova, urmată de faptul că alături de colegii din primărie facem toate demersurile pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri. De când am preluat mandatul , am fost extrem de focusată pe atragerea investitorilor. Investițiile înseamnă bani la buget. Iar un buget bogat înseamnă realizări pentru un primar, bineînteles și dacă acesta dorește să aducă plus valoare comunității sale.

Rep.: Ce vă propuneți pentru viitor? Care sunt principalele proiecte și investiții pe care le aveți în vedere pe termen mediu și lung?

Adela Gherghe:ohooo…împreună cu membrii consiliului local am prioritizat investițiile pentru anul acesta și anii ce vor urmă. Suntem în faza de organizare a licitațiilor pentru două proiecte importante, construire grădiniță cu program prelungit în zona Selgros și cea de-a doua este modernizare străzi în zona selgros, circa 4.3 km. Concomitent, vom continuă lotul 2 de asfaltare în satul Malu Mare și satul Preajba.

Păstrând ideea, ne dorim modernizarea dispensarului din satul Preajba, reabilitarea școlii generale din satul Malu Mare, modernizarea stațiilor de autobuz, extinderea rețelelor de electricitate, extinderea rețelei de supraveghere video și, bineînteles aducerea gazelor. Acesta din urmă este proiectul meu de suflet și, sincer, vom reuși.

Rep.:Care sunt avantajele, dar și dezavantajele unei femei într-o funcție de conducere? Cum este viața ca femeie primar?

Adela Gherghe:Iubesc ceea ce fac, nu m-am plâns o clipă de volumul de muncă. Mi-am asumat. Din punctul meu de vedere, primar nu ești doar 8 ore pe zi…ești 24 din 24. Este puțin dificil pentru orice femeie aflată într-un post de conducere din România, mai ales în mediul rural. Societatea este într-o perioada de tranziție și nu toți oamenii acceptă femeia într-un asemenea post. În ceea ce mă privește, am lucrat încă de când am terminat facultatea, numai în domenii în care preponderent erau majoritar bărbați. M-am obișnuit.

Rep.:Ce sfat le dați femeilor care ar vrea să se implice mai mult în viața social-politică, dar nu au curajul?

Adela Gherghe:Să aibă curaj. Să viseze și să muncească pentru visul lor. Să fie perseverente și să nu clacheze la prima dezamăgire. Și eu, am avut multe. Nu am avut o viață ușoară, dar tot timpul am văzut luminița de la capătul tunelului. Nu m-am pierdut niciodată. Am fost sigură pe forțele mele și pe propriile-mi puteri. Eu sunt cel mai aspru critic al meu. Sunt perfectionosta și nu îmi plac treburile făcute în grabă. Numai așa putem vorbi de succes. În spatele unui succes se află o muncă asiduuă. O muncă de echipa. O muncă continuă.

Rep.:Care este mesajul dumneavoastră pentru locuitorii comunei Malu Mare?

Adela Gherghe:HAI CĂ PUTEM!

Știu sigur asta! Împreună vom muta munții.

Arata ComentariiInchide Comentarii

Lasa un comentariu