Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Muzeul Cărții și Exilului Românesc : Dublă lansare de carte

          Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin Muzeul Cărții și Exilului Românesc, în parteneriat cu Editura Universitaria din Craiova, organizează joi, 2 martie 2023, la ora 14.00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, o dublă lansare de carte.

                În cadrul acestui eveniment cultural vor fi lansate volumele:

Cealaltă aceeași cultură. Studii despre exilul românesc, volum semnat de Lucian Dindirică (coordonator), Matilda Breazu, Mihai Ciurea, Silviu Gongonea și Gabriel Nedelea.

Invitat – Cristina Gelep

               „Cealaltă aceeaşi este expresia feței și suprafeței culturii române. Am riscat, prin alăturarea celor două tipuri de pronume demonstrative – de diferențiere și de identitate, un titlu ce poate părea contradictoriu. Este însă așa numai în măsura în care îl citim într-o logică a „terțului exclus”, dar una dintre marile lecții pe care le-am învățat de la cultura română din exil este tocmai aceea a terțului inclus, principiu pe care Basarab Nicolescu l-a pus la originea transdisciplinarității. Iată, așadar, un prim fel în care această experiență ne-a influențat modul de a concepe și de a ne raporta la cultură”

                Lucian Dindirică, O introducere în problematicile exilului cultural românesc

 

„O cercetare asupra poeziei românești neomoderniste”, autor Gabriel Nedelea

                „La începutul stagiului doctoral am avut intuiția că poezia are un rol catalizator, de o mai mare sau mai mică însemnătate în funcție de practica și performanțele lecturii fiecărui cititor în parte, fi el amator sau profesionist. Aceasta a devenit pe parcurs o convingere, prin care mi-am justificat mie, în primul rând, iar în al doilea rând epistemologic, relevanța unor demersuri care descriu un segment de istorie literară. Coerent argumentate și bine articulate, descrierile analitice ale unor opere literare paradigmatice au noimă în planul cunoașterii și al dezvoltării spiritului critic, participă la înfăptuirea și securizarea autonomiei gândirii, la ieșirea din minorat – cum postulase, bunăoară, Kant, definind luminarea, și, în consecință, la construirea sensului.”- Gabriel Nedelea

                Invitat – Silviu Gongonea

 

Arata ComentariiInchide Comentarii

Lasa un comentariu