Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nicolae Giugea, deputat PNL: “Inflația pe care o simt gospodăriile e mult mai mare decât cea oficială, anunțată de BNR!”

Pentru cei mai mulți dintre români sunt încă vii emoțiile anilor 90, atunci când salariul încasat la începutul lunii nu mai valora nici două parale până la sfârșitul acesteia, tocmai pentru că prețurile creșteau cu o valoare amețitoare. Aderarea la Uniunea Europeană a adus o temperare majoră a creșterii prețurilor, însă acest lucru nu a însemnat că prețurile nu au mai crescut, ci că au crescut într-un ritm mai lent. Așa se face că pensiile, salariile și alocațiile și-au pierdut constant puterea de cumpărare, chiar dacă majorări au tot fost făcute, uneori și anual. Oare ne mai mirăm că românii, cei mai euro-optimiști dintre europeni, și-au pierdut puternic din încrederea, atât în apartanența la UE, cât și în democrație. Oare de ce ne mai punem întrebarea că românii o duc greu, de la o lună la alta, când prețurile unor produse au ajuns peste media prețurilor din state unde câștigurile sunt și de 10 ori mai mari decât în România.

Vedem cu toții că fenomenul creșterii prețurilor afectează toate statele din Europa și mare parte a lumii. Deci, nu este doar la noi! Din păcate, în România, viteza de creștere este mult mai mare. Vedem cu toții că Institutul Național de Statistică ne spune că prețurile au crescut cu peste 5%, în timp ce salariul mediu s-a majorat cu doar 1 leu. Noi, în schimb, vedem că prețurile care ne interesează în mod direct nu au crescut cu 3-5%, ci și cu peste 25%. De exemplu, energia electrică a crescut cu peste 25%, gazele cu peste 20%, uleiul vegetal cu 18%, carburanții cu 14%, carnea și brânza cu aproape 7% și lista poate continua. Așadar, dacă ne uităm în coșul celei mari părți a populației, atunci înțelegem că viteza cu care cresc prețurile este una care îi sufocă pe români, indiferent dacă sunt angajați, pensionari, elevi sau antreprenori.

Să le propui astăzi românilor, în anul 2021, să mai strângă nițel cureaua este inacceptabil. O tot strâng de peste 30 de ani. Chiar dacă vreme de 3 decenii PSD a pus piedici dezvoltării României, acest lucru nu mai poate fi folosit ca scuză pentru acțiunile guvernamentale viitoare. Cum scădem prețurile? Nu este o dilemă! Și un elev conștiincios de gimnaziu știe că prețurile scad atunci când sprijini producătorul local să producă eficient și mult! Așadar, dacă vrem energie electrică și gaze naturale ieftine, trebuie să le producem noi, în România, nu să le importăm la prețuri exorbitante. Vrem ulei, făină, carne, lapte și ouă ieftine, trebuie să le producem aici, în România, eficient și competitiv și să asigurăm condiții de depozitare și de desfacere producătorilor noștri români. Vrem prețuri corecte, atunci trebuie să avem și o piață concurențială, corectă, fără distorsiuni și permanent supravegheată. Acele instituții cu rol ar trebui Câtă vreme nu avem soluții la cauzele care produc scumpiri, alte măsuri nu reprezintă decât peticeli, improvizații, care, mai devreme sau mai târziu, tot o să își demonstreze ineficacitatea. Mi-aș dori ca cei care au acum toate instrumentele guvernamentale să implementeze măsuri de dezvoltare a producției interne să se ocupe în mod real de problemele reale ale României și ale celei mai mari părți dintre români.

Nicolae GIUGEA

Deputat PNL

Arata ComentariiInchide Comentarii

Lasa un comentariu