Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nicolae Giugea (PNL) : Riscul seismic rămâne, chiar dacă unii ascund informații despre starea clădirilor!

Domnule Președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Tragedia imensă care a lovit poporul turc și cel sirian, în urmă căreia zeci de mii de persoane și-au pierdut viața, ar fi trebuit să fie impulsul cel mai puternic pentru accelerarea investițiilor publice și private în consolidarea clădirilor care au o structură de rezistență vulnerabilă. Guvernul condus de Nicolae Ciucă nu a ezitat și a declanțat imediat o acțiune de inventariere a tuturor imobilelor care prezintă risc seismic. Această inventariere era menită să ofere autorităților publice o imagine clară asupra necesarului de investiții care trebuie realizate pe termen scurt și mediu, precum și pentru identificarea unor resurse financiare nerambursabile care mai pot fi utilizate din bugetul Uniunii Europene. Din păcate, am aflat recent că mai puțin de o treime dintre primăriile municipiilor reședință de județ respectă Legea nr.212/2022 și au făcut publice listele cu acele clădiri aflate în risc seismic iminent. Mulți cred, în mod eronat, că dacă nu fac publice aceste informații, riscurile seismice dispar de la sine.

Stimați colegi,

Am fost surprins să constat că Primăria municipiului Craiova a publicat o asemenea listă, pe ea figurând nu mai puțin de 245 de imobile, încadrate, în cea mai mare parte, în clasa de risc seismic III. Cam puține la număr, aș zice, numai dacă mă gândesc că multe clădiri din Craiova sunt puternic degradate, prin elemente vizibile. Nu am fost, în schimb, surprins să constat că acele clădiri încadrate în clasa de risc seismic III nu sunt incluse în ample proiecte de consolidare a infrastructurii de rezistență, ci sunt prevăzute doar lucrări de reabilitare termică. Adică, la o clădire care nu mai prezintă toate elementele de siguranță, se aplică un strat de izolație și o vopsea, ca să se dea impresia cetățenilor că imobilul e sigur, ca unul nou!

Stimați colegi,

Nu pot să trec cu vederea minunile urbanistice pe care le-au reușit unii reprezentanți liberali din administrația publică, precum Ilie Bolojan la Oradea, Emil Boc la Cluj Napoca, Ion Lungu și Gheorghe Flutur la Suceava, Ionel Dumitrel la Alba. Acolo unde au fost și sunt administrații liberale, clădirile vechi sau cele încadrate în categoria monumentelor istorice sunt în marea lor parte consolidate seismic, reabilitate și renovate arhitectural. Altfel spus, au fost făcute investiții în ordinea firească a lucrurilor, care să dăinuie peste ani, nu investiții care să dureze un ciclu electoral. De aceea, mă simt dator să atrag atenția că multe dintre investițiile care se realizează în România nu sunt trainice. Dimpotrivă! Aș putea spune că unele sunt chiar de mântuială, doar ca să lase impresia oamenilor că ”s-a făcut ceva”. Mai mult decât atât, cu siguranța oamenilor care trăiesc sau muncesc în clădirile vechi nu trebuie să se joace nimeni!

Vă mulțumesc, Nicolae GIUGEA Deputat PNL

Arata ComentariiInchide Comentarii

Lasa un comentariu