Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Scriitorul și traducătorul Luan Topciu a fost decorat de Președintele României

Joi, 13 ianuarie 2022, la Palatul Cotroceni, a avut loc un eveniment de o importanță cu adevărat istorică pentru comunitatea albaneză din România. Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez al ALAR, scriitor, traducător și critic literar și de artă, a fost decorat cu Ordinul „Meritul cultural”, în grad de Cavaler, de către Președintele României, Klaus Iohannis, „în semn de apreciere pentru talentul literar și importantele contribuții aduse la promovarea culturii și civilizației românești”.

Ceremonia a avut loc cu prilejul Zilei Culturii Naționale, iar în cadrul ei au fost decorate personalități culturale și artistice, prin ele numărându-se maestrul Gheorghe Zamfir sau academicianul Mircia Dumitrescu. În alocuțiunea susținută cu acest prilej, Președintele României l-a felicitat pe domnul Luan Topciu pentru contribuția adusă la valorificarea patrimoniului cultural și pentru energia cu care a potențat dialogul cultural interetnic, prezentându-l publicului român și celui de peste hotare ca pe una dintre valorile și caracteristicile culturii române.

 

Născut la Pogradec (Albania), în anul 1962, Luan Topciu a absolvit Liceul de Arte Plastice „Jordan Misja” din Tirana și Facultatea de Litere a Universității „Aleksander Xhuvani” (licență și master), iar ulterior a devenit doctor în filologie al Universității București, în anul 2001. A activat în învățământ în Albania, dar și în România, la Universitatea București, a fost redactor-șef la mai multe publicații culturale ale albanezilor din România, iar în perioada 2006-2016 a lucrat pentru Ambasada Albaniei la București, cu gradul de ministru consilier.

Dr. Luan Topciu a publicat 16 lucrări științifice, în română și albaneză, printre acestea numărându-se volume de critică literară și stilistică, dicționare și ghiduri de conversație româno-albaneze, antologii poetice albaneze în limba română, precum și monumentala lucrare Istoria literaturii albaneze: de la origini până în prezent, apărută în cursul anului trecut la Editura Asdreni a ALAR.

A tradus din română în albaneză și viceversa autori clasici și contemporani. Scriitori de renume ai literaturii române, precum Emil Cioran, Lucian Blaga sau Cezar Ivănescu au devenit cunoscuți publicului albanez prin intermediul traducerilor publicate de Luan Topciu, iar operele lui Mitrush Kuteli, Visar Zhiti sau Agim Isaku și-au aflat traducerea românească prin eforturile aceluiași remarcabil om de cultură.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, laureat a numeroase premii literare, printre care Premiul Național pentru Literatură al Albaniei (la secțiunea traduceri), Dr. Luan Topciu s-a alăturat echipei ALAR din anul 2017 și coordonează Centrul Cultural Albanez al organizației.

Arata ComentariiInchide Comentarii

Lasa un comentariu