Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nicolae Giugea: ”Materialele sanitare esențiale trebuie produse în România!”

Cred că lecțiile nemilioase pe care ni le-a oferit criza sanitară actuală sunt centrate în jurul necesității de a acorda cât mai multă atenție investițiilor în domeniul sănătății și de a gestiona cât mai responsabil resursele umane din sistemul medical. Mai mult decât atât, criza ne-a arătat importața ramurilor industriale naționale care ar putea furniza materiale sanitare esențiale aici, în România. Nu trebuie să uităm niciun cât de nepregătiți ne-a găsit această criză din punct de vedere sanitar, astfel încât nici banalele măști de protecție erau importate din Sud-Estul Asiei.

Mulți vor spune că poate noi nu avem tehnica și know-how-ul necesar pentru a produce nu-știu-ce tipuri de echipamente medicale sofisticate, cu tehnologii de vârf, de tipul computerelor tomograf sau a aparatelor de rezonanță magnetică. Eu aș spune că inclusiv aceste echipamente le-am produce în țara noastră dacă ne-am dori să atragem în România investitori strategici din SUA, Elveția sau statele Uniunii Europene. De asemenea, avem în România universități politehnice al căror potențial de inovare nu este aproape deloc valorificat de operatoriii economici din piață. Cred, însă, că până să vorbim despre fabricarea de tehnologie de vârf în domeniul medical, am putea să pornim de la stimularea operatorilor economici români să producă materiale medicale esențiale, care nu necesită investiții colosale. Oare chiar este atât de sofisticat să producem în România măști de protecție, ace și seringi medicale, feșe și pansamente sterile, ser fiziologic și medicamente generice? Știm cu toții care este răspunsul! Dacă în trecut capitalul autohton a fost neglijat și chiar împiedicat să se dezvolte, în perioada în care urmează avem oportunitatea să sprijinim fiecare inițiativă privată care aduce beneficii economice și sociale la nivel național.

Multă vreme s-au făcut glume pe marginea ”planurilor cincinale” nerealiste și mincinoase ale regimului comunist. Cu toate acestea, cred că ar trebui să ne uităm la toate statele dezvoltate și vom constata că toate funcționează după o planificare de dezvoltare multianuală și după implementarea unor strategii sectoriale. Știu! Nu ducem lipsă nici de programe generoase și nici de strategii. Problema noastră este aceea ca ne-am oprit de fiecare dată la întocmirea unor programe și strategii și nu am mers mai departe cu implementare acestora, indiferent de culoarea politică a guvernelor care s-au succedat. Cred că pandemia Covid-19, care a luat de lângă noi atâția apropiați,  nu mai dă dreptul niciunui politician să nu se gândească și să nu acționeze pentru consolidarea sistemului medical național și pentru dezvoltarea unei industrii medicale autohtone.

 

Nicolae GIUGEA

Deputat

Arata ComentariiInchide Comentarii

Lasa un comentariu