Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tu cât de sănătos psihic ești?

Un psihic sănătos presupune să poți integra toate experiențele de viață, astfel încât să nu apelezi la a nega , îndepărta sau ascunde nimic din propria biografie; să fii împăcat cu trecutul, mulțumit de prezent și cât mai optimist cu privire la viitor. Un psihic sănătos poate ține pasul cu schimbările ce apar în realitate, astfel încât să poți suporta și să te poți obișnui cu realitatea în toată complexitatea ei, cu toate tensiunile și contradicțiile ei, fară a evada căutând scuze sau vinovați, negând-o sau fugind de responsabilități.

Care sunt trăsăturile unui psihic sănătos?

Să fii curios și să iți dorești să știi și să cunoști mai mult. Să fii deschis la experiențe și să le accepți în întregime. Să știi să iți folosești atâta intuiția cât și gândirea rațională. Să iți cunoști propriile convingeri iraționale pentru a putea înțelege diferența dintre realitateaa obiectivă și modul cum mintea ta deformează realitatea prin convingerile tale iraționale.

Să poți diferenția din ce în ce mai bine între realitatea obiectivă și realitatea ta subiectivă. Să crezi în Moș Crăciun, dar să știi că el nu există.

Să fii în contact cu propriul corp și să iți poți conștientiza și controla propriile emoții și comportamente. Să-ți poți simți, conștientiza și denumi propriile stări emoționale și să ști de ce simți ceea ce simți. Să fii conectat cu propriile sentimente știind de ce simți ce simți și ce poți face să te controlezi reprezintă o condiție esențială pentru a putea fi sănătos psihic.

Să te cunoști, să te accepți și să te iubești așa cum ești.

Să deții capacitatea de a crea legături cu ceilalți, în timp ce te poți menține delimitat de ei. Aceasta presupune să te cunoști și să știi să te distanțezi atunci când ceilalți devin intruzivi sau caută să se folosească de tine și să te șantajeze emoțional. Să nu te lași tulburat de pretențiile și reproșurile inadecvate. Să știi cât de multă apropiere de cineva iți face bine și de cât spatiu ai nevoie, și în ce măsură poți satisface nevoile celorlalți fară să renunți la tine. Să poți recunoaște ce e important pentru tine, astfel încât să nu te pierzi în problemele celorlalți și să nu pui convingerile lor despre lume și viață înaintea concepțiilor tale.

Să iți cunoști și să iți poți accepta ușor biografia. Să poți să-ți amintești cu ușurință evenimentele importante din viață ta. Să știi, nu doar ce s-a întâmplat, ci să fi și înțeles și să fi dat un sens întâmplărilor din viață. Să poți dispune de propria biografie fară să simți nevoia de a nega sau înlătură din conștiință  întâmplări și experiențe neplăcute.

Să ai o sexualitate sănătoasă, bazată pe capacitatea de a crea relații sănătoase, în care să iți asumi responsabilittea pentru tine, dar și pentru partenerul sexual.

Să iți poți asume responsabilitatea propriilor greșeli fară să dai vina pe alții. Să nu rămâi blocat nici în atitudinea de victimă și nici în cea de agresor, ci să înveți să compensezi daunele avute și să rezolvi adecvat conflictele create.

Când ești stresat să fii capabil să iți reduci stresul și să nu îl amplifici.

Să fii optimist cu privire la rezolvarea problemelor.

Să accepți și să poți evalua realist propia situație.

Să fii orientat spre găsirea de soluții în rezolvarea problemelor și nu pe a găsi scuze sau vinovați.

Să refuzi să rămâi blocat în ipostaza de victimă.

Să iți poți gestiona eficient furia și agresivitatea.

Să ai capacitatea de a construi relații sănătoase și stabile.

Să ai capacitatea de a-ți planifica viitorul.

Niciun medicament, medic, vindecător sau partener de viață nu pot înlocui sau compensa propria sănătate psihică.

Este sănătos să știi ce presupune sănătatea psihica și să fii preocupat de atingerea propriei stări de sănătate psihica, deoarece fară sănătate psihica nu te vei putea bucura de viață și nu vei putea simți împlinirea sau bucuria aduse de fiecare realizare, chiar dacă ai succes și reușești să iți atingi obiectivele propuse.

Tu ce ai făcut azi pentru sănătatea ta psihică?

Cu drag,

Ana Dobre – om și psiholog.

Arata ComentariiInchide Comentarii

Lasa un comentariu