Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nicolae Giugea (PNL): Țintele ecologice stabilite de UE au devenit generatoare de euroscepticism!

Domnule Președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

După ce Uniunea Europeană a ratat aproape toate obiectivele de mediu stabilite prin Agenda 2000, noul suflu ecologist care marchează instituțiile europene stă la baza unor obiective și ținte care pot fi cu ușurință catalogate drept aberante sau chiar imposibil de îndeplinit, chiar și de către statele cele mai dezvoltate din Uniune.

Fără autovehicule cu motoare termice în numai câțiva ani, sună unul dintre obiectivele adoptate recent. La prima vedere, am putea fi de acord, însă, cum poți să ajungi la un asemenea obiectiv în rândul noilor state membre, unde mai mult de jumătate din parcul auto este reprezentat de mașini uzate, cu vechimi și de peste 20 de ani? Cine are resursele financiare să facă tranziția, de la o mașină uzată, la una electrică, performantă, care costă cât un aparatament cu două camere, confort I. A calculat cineva care va fi impactul renunțării la motoarele termice asupra mecanizării din agricultură sau asupra transportului de mărfuri? Cu cât ne scumpește mâncarea o asemenea decizie?

Fără exploatări miniere și fără energie produsă pe cărbune, este deja un obiectiv la care s-a renunțat, temporar, pe fondul agresiunii ruse în Ucraina. Faptul că la nivelul întregii Uniuni Europene energia costă astăzi și de trei ori mai mult decât în urmă cu doi ani este rezultatul acestei viziuni înguste – închidem mine și termocentrale, fără să punem nimic în loc.

Vacile distrug stratul de ozon pentru că emit cantități enorme de metan! Aceasta este o altă absurditate, cu impact vizibil asupra prețurilor la produsele lactate intermediare sau la cele finale. Pare că abia acum au descoperit ”experții” că vacile sunt organisme vii, mănâncă furaje și emit gaze, în timp ce unul se vinde cu sistem antifurt, iar laptele la sticle de 400 ml.

Stimați colegi,

Nu m-am opus niciun moment ci, dimpotrivă, susțin cu toată forța drumul către o economie europeană curată, sustenabilă pe termen lung. Însă, nepriceperea unor actori instituționali din instituțiile europene, reflectată în propuneri de politici care mai de care mai absurde nu face decât să creeze neîncredere în rândul cetățenilor și chiar o reacție firească de respingere a propunerilor care vin de la Bruxelles.

Mai mult decât atât, unele propuneri alimentează propaganda și euroscepticismul, precum și ascensiunea unor formațiuni politice extremiste, de tipul: UE ne dă să mâncăm insecte, UE ne pune să dărâmăm sobele pentru că nu ne mai putem încălzi cu lemne, UE este sursa răului. Anul următor vom avea atât alegeri la nivelul Parlamentului European, cât și o reconfigurare a celorlalte instituții. Îmi exprim speranța că energia decidenților europeni se va concentra pe politici realiste și utile care să ne conducă la o creștere a calității vieții din toate punctele de vedere, inclusiv în ceea ce privește componenta de mediu.

Vă mulțumesc, Nicolae GIUGEA Deputat PNL

Arata ComentariiInchide Comentarii

Lasa un comentariu