Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Un nou volum semnat de Marius Chelaru, publicat de Liga Albanezilor din România

La editura Asdreni a Asociației Liga Albanezilor din România a văzut lumina tiparului un nou volum semnat de scriitorul și criticul literar Marius Chelaru, redactorul-șef adjunct al prestigioasei reviste Convorbiri literare, de la Iași. Bun cunoscător al literaturii albaneze, Marius Chelaru a publicat aproape două sute de articole, studii și recenzii dedicate autorilor albanezi, o parte dintre acestea fiind adunate în volumul Albanii pe hărțile inimilor, apărut la editura Asdreni, în cursul anului 2020.

De această dată, Marius Chelaru semnează volumul Dacă limba îi desparte, poezia unește poeții, o colecție de șase interviuri cu scriitori albanezi sau cu origini albaneze, care viețuiesc în Albania, în România sau în alte părți ale globului. Este vorba despre: Baki Ymeri, Arbër Ahmetaj, Agim Isaku, Visar Zhiti, Liviu Lungu și Luan Topciu. Scopul declarat al autorului a fost acela de a oferi cititorilor români posibilitatea de a-i înțelege mai bine pe scriitorii albanezi, de a vedea cum percep aceștia literatura albaneză și română, precum și culturile celor două popoare. De asemenea, au fost avute în vedere și subiecte legate de viața culturală, socială și chiar economică a celor două țări foste comuniste, România și Albania. În acest context, Marius Chelaru i-a provocat pe autorii albanezi la o discuție despre accesul pe piața editorială internațională, în condițiile în care încă mai persistă ideea limbilor și culturilor „mici”.

Volumul a fost lansat la Muzeul Național al Literaturii Române, din București, iar publicul a putut urmări evenimentul online, pe canalele Asociației Liga Albanezilor din România. Lucrarea va ajunge pe rafturile bibliotecilor și instituțiilor de cultură din România, precum și la cercetătorii și autorii interesați de cultura albaneză, fiind distribuită în mod gratuit de către ALAR. La fel ca toate produsele editoriale și multimedia ale Asociației, și această lucrare a apărut cu sprijinul Guvernului României, acordat prin intermediul Departamentului pentru Relații Interetnice.

Arata ComentariiInchide Comentarii

Lasa un comentariu