Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Interviu cu psihologul Ana Dobre

1.Cine este Ana Dobre?Cum te-ai descrie?

Sunt Ana Dobre – om și psiholog.

Ca om, sunt suma experiențelor pe care le-am trăit timp de 47 de ani, iar ca psiholog și mai ales ca psihoterapeut, sunt pasionată de cunoașterea și înțelegerea ființei umane și îmi place să știu cât mai multe din domeniul în care profesez, în primul rând pentru a mă cunoaște și înțelege pe mine, apoi pentru a-i putea înțelege și susține pe cei ce îmi acordă încrederea și privilegiul de a-mi impartasi poveștile lor de viață.

2.Un citat care te motivează este:

Citatul care mă motivează: „Dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine.”, cred că este o interpretare a spuselor lui Mahatma Gandhi:”Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”

 

3.Ana,ce calități trebuie  îndeplinești pentru a deveni un psiholog cât mai bun?

Pentru a deveni un bun psiholog, cred că trebuie neapărat să te cunoști și înțelegi pe tine, deoarece doar după ce ai trecut prin acest proces, care se continuă apoi pe tot parcursul vieții, poți să îi ajuți pe cei care te investesc cu acesta capacitate, altfel riști mai mult să îi încurci.

4.Ai o definiție personală a Psihologiei?

Eu spun că psihologia se vrea a fi o știință care teoretizează alcătuirea, funcțiile și procesele psihicului uman, în timp ce psihoterapia este o artă – artă de a învață oamenii să se cunoască, să se accepte și să trăiască în armonie cu tot ce se petrece în viață lor.

5.În linii marii,ce este depresia?

Dacă ar fi să definesc pe scurt depresia, aș spune că este ca și cum ți-ai fi pierdut capacitatea de a simți orice în afară de deznădejde pe termen nelimitat, iar asta te sperie atât de mult, încât ai vrea să strigi după ajutor, dar nu mai ai glas și toți în jurul tău sunt orbi.

6.Când apare depresia?

Depresia poate avea cauze și intensități diferite, dar cea mai cumplită formă de depresie apare fie când te-ai străduit prea mult să faci față provocărilor vieții de unul singur, fie că te-ai străduit prea mult să salvezi lumea și simți că ai ajuns la capătul puterilor și că ai avea nevoie tu să fii salvat, dar nimeni nu te poate înțelege și viață devine o povara.

7.Cum reușești  te detașezi de problemele cu care te încarcă pacienții tăi?

Problemele oamenilor cu care lucrez nu mă afectează. Dacă s-ar întâmplă să simt asta, nu aș putea ajută, și ar trebuie să îi îndrum spre alt specialist. Ascult adesea povești de viață cutremurătoare și fascinante, dar faptul că mă cunosc și ceea ce știu că profesionist, îmi dau convingerea că pentru orice problema există o rezolvare și pot avea calmul și capacitatea de a mă concentra pe soluții.

8.Trăim într-o lume guvernată de stres.Un sfat pentru ca oamenii și mențină calmul și  găsească o cale de relaxare.

Pentru a face față stresului, pe termen scurt se pot fot folosi metode de detașare emoțională: să faci ce îți face plăcere și te relaxează, să meditezi, să faci mișcare. Însă pentru a putea să controlezi stresul pe termen lung, astfel încât acesta să nu îți afecteze sănătatea, cel mai important este să înveți să îți controlezi emoțiile și comportamentul, iar pentru asta există anumite tehnici din terepie, pe care și eu le folosesc.

9.Care e cartea care ți-a schimbat viață?

Cât despre cărți, am citit multe cărți care m-au ajutat să mă cunosc și să mă înțeleg, dar nu pot spune că există o carte care să îmi fi schimbat viață. Dacă ar fi să menționez ceva ce mi-a schimbat în mare măsură cursul vieții, ar fi faptul că am trecut cândva printr-o depresie, iar înțelegerea cauzelor și asumarea m-au făcut să îmi schimb viață.

10.Care sunt proiectele la care lucrezi acum și ce planuri de viitor ai?

Îmi place foarte mult să practic psihoterapia și să organizez workshop-uri și grupuri de dezvoltare personală. În prezent lucrez și la un proiect online care se numeste terapeutul meu.Aici vreau să strâng un grup de terapeuți de unde cei interesați de terapie să își poată alege terapeutul potrivit lor.Scriu o carte care va ajută mulți oameni să își înțeleagă și controleze emoțiile și să își îmbunătățească viață învățând să relaționeze și să facă alegeri conștiente, deoarece pentru a avea o viață fericită este esențial să îți poți găși echilibrul emoțional și să ai siguranță că te poți descurcă cu orice situație care amenință să îți strice echilibrul.

 

Telefon: 0745372294

Str. Ion Maiorescu nr.4

Psiholog Ana Dobre

 

Arata ComentariiInchide Comentarii

Lasa un comentariu